Economische keuzes hebben grote gevolgen voor menselijk welzijn. Denk aan de conjunctuur, de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Welke rol neemt de overheid in en hoe kan zij zorgen voor stabiliteit en vooruitgang? Transities zoals vergroening, vergrijzing, digitalisering en geopolitieke ontwikkelingen stellen de overheid daarbij voor extra uitdagingen. Wij dragen bij met onderzoek en analyse.

Hieronder lees je meer over:

Macro-economie

Begrotingsbeleid

Ons begrotingsbeleid functioneert onvoldoende. Bestaande technische kaders zorgen voor een gebrek aan investeringen in de toekomst, bijvoorbeeld in onderwijs of klimaat. Ook geeft de overheid te veel uit als het goed gaat en te weinig als het slecht gaat. Dit leidt ertoe dat crises worden verlengd en inflatie wordt aangewakkerd. Wij doen voorstellen voor nieuwe indicatoren en processen die leiden tot een betere afweging.

Woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt zit op slot. Beleidsmakers, politici en economen zijn naarstig op zoek naar oplossingen. De effecten van beleid zijn complex en averechtse uitkomsten liggen op de loer. Deelbelangen voeren al snel de boventoon, wat de beleidsvorming bemoeilijkt. Wij geven inzichten in de effecten van het huidige beleid en doen suggesties voor verbeteringen.

Klimaat en natuur

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Het efficiënt  bestrijden van de klimaat- en natuurcrisis vraagt om een lange termijn focus en een goede afweging van kosten en baten. Huidige kaders en beleidsvormingsprocessen zijn daar nog niet altijd op ingericht. Wij leggen deze tekortkomingen bloot en doen aanbevelingen om klimaatbeleid effectiever vorm te geven.

Industriepolitiek

Industriepolitiek is terug op de politieke agenda. Geopolitieke ontwikkelingen leiden tot een roep om overheidsinterventie in bepaalde sectoren of bedrijven. Het voeren van industriepolitiek is echter niet zonder risico’s. Wij schetsen de economische afwegingen en doen aanbevelingen voor het efficiënt vormgeven van industriepolitiek.