IPE is een onafhankelijke denktank, gericht op vooruitgang

Het Instituut voor Publieke Economie (IPE) publiceert onderzoek en analyse over economisch beleid. Zo maken we complexe onderwerpen toegankelijk, brengen we nieuwe ideeën onder de aandacht, en mengen we ons in het debat. We werken daarbij samen met academische, journalistieke, ambtelijke en politieke instellingen. IPE is opgericht in 2022 en gevestigd te Den Haag.

Nederland heeft behoefte aan onafhankelijke economische analyse. Op tal van onderwerpen zien we beleid dat stuurloos lijkt. Denk aan ons begrotingsbeleid, dat binnen enkele jaren sterk is verkrapt en vervolgens weer verruimd. Of ons belastingstelsel, dat met elk jaar minder samenhang lijkt te kennen. Ten slotte vraagt de economie van de toekomst om denkkracht, bijvoorbeeld als het gaat om klimaat of de woningmarkt.

Wij maken complexe onderwerpen toegankelijk en transparant. Zo zetten we ondergewaardeerde onderwerpen op de agenda. Informatie blijft nu vaak besloten binnen ministeries en overheidsinstanties. Wij vinden dat richtinggevende keuzes een open debat verdienen, omdat beter begrip leidt tot betere politiek.

Wij werken nieuwe ideeën uit. Die ruimte hebben we, omdat we niet gebonden zijn aan Haagse besluitvorming. Omdat we onafhankelijk zijn van politiek of ambtenarij, kunnen we ons eigen oordeel vormen. Daarbij richten we ons op de lange termijn, die te vaak ondergaat in het hier en nu.

Wij komen op voor het publieke belang. Beleid wordt beïnvloed door deelbelangen. Dat is niet gek: als er veel op het spel staat voor enkelen, verheffen zij hun stem via belangengroepen en lobbyisten. Dat kan ten koste gaan van anderen. Daarom melden wij ons, als het publieke belang erom vraagt.

Zo versterken wij onze democratie.

Onze activiteiten

We schrijven rapporten, doen onderzoek en publiceren analyses en opiniestukken. Die publiceren we op deze website, in vakbladen en in onze nieuwsbrief. Om te zorgen dat onze inzichten landen, hebben hebben we veel contact met beleidsmakers in Den Haag. Ook melden we ons regelmatig in de media.

We willen effectief zijn in onze aanpak en werken daarom veel samen met andere organisaties. Zo bieden we inhoudelijke ondersteuning aan ambtenaren, politici, journalisten en opiniemakers. We zijn we onderdeel van het European Macro Policy Network (EMPN), een decentraal netwerk van Europese denktanks. Om verschillende partijen binnen de beleidswereld met elkaar in contact te brengen organiseren we evenementen.

Ons team wint aan slagkracht door onze fellows: dat zijn vrijwilligers met uitzonderlijke expertise op onze onderwerpen, waarmee we regelmatig samenwerken. Wij vinden het belangrijk dat er nieuwe stemmen worden gehoord in het debat.

Meer weten over onze organisatie? Op deze pagina vind je informatie over onze financiering en onze rechtsvorm. Ook geven we daar antwoord op veelgestelde vragen.

Onze onderwerpen

Wij werken bewust aan vooruitgang. Wij kiezen voor onderwerpen omdat ze van groot belang zijn, omdat ze te weinig aandacht krijgen en omdat er aanwijsbare stappen richting verbetering zijn. Daarnaast moeten onderwerpen passen bij onze organisatie en haar ontwikkeling.

Per onderwerp analyseren we waar onze toegevoegde waarde ligt. Waar dat is varieert. Daarom bedient ons werk verschillende doelgroepen. Onder ‘onderwerpen’ vind je meer informatie over waarom we aan een onderwerp werken en wat we proberen te bereiken.

  • De Stichting Instituut voor Publieke Economie is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). We worden voornamelijk filantropisch gefinancierd. Hier vindt u een persbericht over onze initiële financiering door Open Philantropy, via een fonds van de Duitse denktank Dezernat Zukunft. Soms halen we ook inkomsten uit opdrachten. Bijvoorbeeld een ministerie dat ons vraagt een analyse te doen over een economisch onderwerp.

  • Werk in opdracht sluiten we niet bij voorbaat uit, maar moet wel aansluiten bij onze missie en onze waarden. Daarbij gelden in ieder geval de volgende criteria. i) De opdracht moet bijdragen aan onze missie en dus het algemeen belang dienen. Dat waarborgen we onder andere door de resultaten van ons werk te publiceren. ii) De andere werkzaamheden van onze opdrachtgever mogen niet in conflict staan met onze missie en waarden. iii) De opdracht moet ons de vrijheid geven om onze eigen mening te vormen en te uiten. iv) Er moet een duidelijk plan zijn hoe de extra inkomsten besteed kunnen worden aan onze missie, zodat bestaande plannen niet onnodig worden vertraagd. v) IPE is transparant over eventuele opdrachten. Opdrachtgevers zijn in ieder geval terug te vinden in ons jaarverslag. Door deze criteria te volgen, zorgen we ervoor dat verschillende financieringsbronnen met elkaar harmoniëren.

  • Onze analyses laten ruimte voor verschillende politieke voorkeuren. Wij worden wel eens gevraagd of we een politieke kleur hebben. Ons antwoord is een stellig “nee”. Wij streven ernaar analyses te bieden die nuttig zijn voor mensen met verschillende politieke voorkeuren.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Berichtgeving over ons