
Maak gemeentelijk armoedebeleid eerlijker en eenvoudiger
Gemeenten raken steeds vaker in opspraak over hun armoedebeleid. Ze vinden het landelijke beleid niet toereikend, maar iedere gemeente vult dit anders aan. Het gevolg is grote verschillen, complexe constructies en een Rijksoverheid die gemeenten weer moet terugfluiten. Een meer fundamentele herziening is noodzakelijk. Een voorstel.





Afscheid van de expatsubsidie betekent het einde van een tijdperk van belastingvoordelen
Sinds januari is er geen belastingvrijstelling voor vermogende expats meer. Hoewel adviseurs waarschuwen voor economische risico's, is het vooral een kans om belastingconcurrentie en fiscale ongelijkheid aan te pakken.

Eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid
De hulp voor mensen met een laag inkomen is versnipperd. Hierdoor lopen mensen hulp mis en ontstaan er oneerlijke verschillen tussen huishoudens. In ons nieuwe rapport eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid schetsen we de problemen rondom gemeentelijke inkomensafhankelijke regelingen en doen we voorstellen tot verbetering.


Vestigingsbeleid moet gaan om talent, niet om belastingkortingen
Voor hoogtechnologische bedrijven is talent het belangrijkst. Daarom moet Nederland haar vestigingsbeleid focussen op het aantrekken en opleiden van talent in plaats van het geven van belastingkortingen en subsidies.




Plannen van kabinet moeten realistischer
Zolang het kabinet niet weet waarop het aanstuurt, kan het moeilijk besluiten over een volgende begroting. De coalitie moet daarom de volgende vragen stellen: van welke uitgaven gaan we uit? Wat is ons richtpunt? Wat doen onze keuzes met de belastinginkomsten?



Een terugblik op afgelopen jaar
Afgelopen jaar leverde ons werk veel resultaat op. In dit artikel blikken we terug én vooruit. Wij zijn bijzonder dankbaar voor alle ontvangen steun, die is en blijft cruciaal om ons werk mogelijk te maken.

Alle fossiele subsidies weg? Zo simpel (en effectief) is dat niet
Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn, moet de Nederland overheid voorkomen dat ze zich laat gijzelen door haar eigen industrie, argumenteren Jasper J. van Dijk en Nils van der Vegte daags voor het Kamerdebat over verduurzaming van de industrie. “Analyses gebaseerd op 2050 zijn onvoldoende.”

Pak de vrijstellingen in de btw aan
Het huidige kabinet maakt geen aanstalten om de scheve verhouding tussen het belasten van kapitaal en arbeid recht te trekken. Een discussie over onze belastingmix is hoognodig.

