
Vacature econoom
Het Instituut voor Publieke Economie zoekt per direct een enthousiaste econoom die voor ons het sociaal beleid gaat doorgronden en verbeteren.

Institutionele inrichting verdient onze aandacht
Een goed begrip van de voor- en nadelen van institutionele onafhankelijkheid is onontbeerlijk. Waarom kiezen we voor onafhankelijkheid, en welke nadelen nemen we daarbij op de koop toe? En wanneer is het juist wenselijk dat de politiek zelf een besluit neemt? Het publieke debat over deze vraagstukken kan beter. Het richt zich nu vaak op individuele inhoudelijke casussen, en weinig op de institutionele inrichting.


Is het verstandig om de overheidsuitgaven te verhogen?
De wensenlijst voor extra overheidsuitgaven is lang en de begrotingstekorten blijken minder groot dan verwacht. Tegelijkertijd lukt het vaak niet om het geld uit te geven, en is Nederland door Brussel gewaarschuwd. Kunnen we meer geld uitgeven?





Zonder Eurobonds of soepelere begrotingsregels moet Nederland zelf veel meer uitgeven
De Tweede Kamer keerde zich gisteren tegen Eurobonds. Soepelere Europese begrotingsregels willen de parlementariërs ook niet. Dat is een onhoudbare positie als ze wel wil dat andere landen meer uitgeven aan defensie.



Minder schulden en meer verkeersveiligheid
In het Nederlandse verkeersboetebeleid lijkt niet de verkeersveiligheid, maar de begroting voorop te staan. De hoge boetes en het strenge incassotraject brengen huishoudens in de financiële problemen. In ons nieuwe policy paper presenteren wij zes aanbevelingen om het verkeersboetebeleid te verbeteren.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Participatie en Integratie nemen IPE rapport in ontvangst
Op 5 maart namen de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum en staatssecretaris Participatie en Integratie Jurgen Nobel het rapport Eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid in ontvangst. Het rapport, geschreven door Jasper J. van Dijk, Yannick Feld en Julia van Rijn, schetst de problemen rondom gemeentelijke inkomensafhankelijke regelingen en doet voorstellen tot verbetering.

Maak gemeentelijk armoedebeleid eerlijker en eenvoudiger
Gemeenten raken steeds vaker in opspraak over hun armoedebeleid. Ze vinden het landelijke beleid niet toereikend, maar iedere gemeente vult dit anders aan. Het gevolg is grote verschillen, complexe constructies en een Rijksoverheid die gemeenten weer moet terugfluiten. Een meer fundamentele herziening is noodzakelijk. Een voorstel.





Afscheid van de expatsubsidie betekent het einde van een tijdperk van belastingvoordelen
Sinds januari is er geen belastingvrijstelling voor vermogende expats meer. Hoewel adviseurs waarschuwen voor economische risico's, is het vooral een kans om belastingconcurrentie en fiscale ongelijkheid aan te pakken.

Eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid
De hulp voor mensen met een laag inkomen is versnipperd. Hierdoor lopen mensen hulp mis en ontstaan er oneerlijke verschillen tussen huishoudens. In ons nieuwe rapport eerlijker en eenvoudiger armoedebeleid schetsen we de problemen rondom gemeentelijke inkomensafhankelijke regelingen en doen we voorstellen tot verbetering.