
Opinie in FD: Als doorsluisland blijft Nederland koploper
Volgens Gabriel Zucman en Wouter Leenders heeft de Nederlandse regering haar toon gewijzigd, maar speelt Nederland nog steeds een dubieuze rol bij belastingontwijking en belastingconcurrentie.



Berekeningen voor De Correspondent ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’
Wij zijn door De Correspondent gevraagd om een berekening te maken van de omvang van informele zorg in Nederland als cijfermatige onderbouwing van het boek ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’.

Criticism of Italian Fiscal Policy: Outdated and Unfounded
Dutch members of parliament like to criticize Italy. The country ought to implement more reforms. However, their arguments are based on persistent misunderstandings.

Noodzakelijke versimpeling van de toeslagen komt in gevaar
Het hervormen van de toeslagen loopt spaak. De meest recente ontwikkeling is dat het kabinet een belangrijke hervorming van de huurtoeslag heeft ingetrokken na een uitspraak van de Raad van State. Met meer politieke wil kan de hervorming bij de huurtoeslag wel doorgevoerd worden.


De grote ommezwaai in het denken over begrotingsbeleid
Ten tijde van de financiële crisis was bezuinigen het devies. Tijdens de coronacrisis werd er juist meer uitgegeven. Hoe is het denken over begrotingsbeleid de afgelopen 10 jaar veranderd?

Enkele berekeningen op hoofdlijnen voor De Correspondent (‘Sander en de brug’)
Wij zijn door De Correspondent gevraagd om advies bij de cijfermatige onderbouwing van het boek ‘Sander en de brug’. Daarbij kwam de vraag op: wat zijn de budgettaire gevolgen van een belastingstelsel waarin alle vormen van inkomen gelijk worden behandeld.


Opinie in NRC: Stel in plaats van de kosten het kind centraal
Het kabinet ziet kinderopvang vooral als arbeidsmarktinstrument, en verliest zo het zicht op de kwaliteit, aldus David Bokhorst en Anton Hemerijck. Neem een voorbeeld aan Duitsland of Italië.

Nederland zou moeten experimenteren met publieke kinderopvang
Elk land in Europa heeft zijn eigen stelsel van kinderopvang. De modellen variëren van lokale en publiek gefinancierde stelsels tot aan de meer gecentraliseerde en geprivatiseerde stelsels, zoals dat in Nederland het geval is. Maar hoe goed doet Nederland het in vergelijking met andere landen?

Opinie in FD: En wéér is de eurozone niet voorbereid op een crisis
De crisisbestendigheid van de eurozone wordt keer op keer op de proef gesteld. Dit brengt ook risico's voor de Nederlandse economie met zich mee. Als Nederland invloed wil hebben op de toekomst van de eurozone, moet ons land het voortouw nemen in een hervorming van het Europees Stabiliteitsmechanisme, schrijven Sander Tordoir en Jasper van Dijk.

Hoe staat het met het Europees Herstelfonds?
In de zomer van 2021 besloten Europese leiders tot de oprichting van een historisch herstelfonds met een capaciteit van 750 miljard euro aan leningen en subsidies. De coronapandemie was nog verre van bedwongen en het was nog spannend of de economieën de gevolgen van de lockdown en de sterke stijging van schulden goed zouden kunnen doorstaan.


Hoe gaat het eigenlijk met de begroting?
2022 was een chaotisch begrotingsjaar, met een verhoging van de AOW, een last minute prijsplafond en een oplopende rente. Hoe staat de begroting er nu eigenlijk voor? Wij pogen overzicht te bieden.

Suggestions for SGP Reform
In the paper, we very briefly sketch out the reform proposal put forward by the EU-Commission and make five suggestions on how this could be developed further. The annex contains two short papers covering (1) the EU methodology for computing debt sustainability and (2) expenditure rules in practice drawing on the Dutch experience.


Reforming the Stability and Growth pact: three suggestions to Commission proposal
The European Commission put forward a proposal to reform the European fiscal rules. The proposal is a step in the right direction. However, it fails to address a number of important shortcomings and it creates a number of new problems.

Infosheet: Arbeidskorting
In deze infosheet lichten wij de werking, kosten en effecten van de arbeidskorting toe.