
Opinie in FD: Als doorsluisland blijft Nederland koploper
Volgens Gabriel Zucman en Wouter Leenders heeft de Nederlandse regering haar toon gewijzigd, maar speelt Nederland nog steeds een dubieuze rol bij belastingontwijking en belastingconcurrentie.



Berekeningen voor De Correspondent ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’
Wij zijn door De Correspondent gevraagd om een berekening te maken van de omvang van informele zorg in Nederland als cijfermatige onderbouwing van het boek ‘Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald)’.

Criticism of Italian Fiscal Policy: Outdated and Unfounded
Dutch members of parliament like to criticize Italy. The country ought to implement more reforms. However, their arguments are based on persistent misunderstandings.

Noodzakelijke versimpeling van de toeslagen komt in gevaar
Het hervormen van de toeslagen loopt spaak. De meest recente ontwikkeling is dat het kabinet een belangrijke hervorming van de huurtoeslag heeft ingetrokken na een uitspraak van de Raad van State. Met meer politieke wil kan de hervorming bij de huurtoeslag wel doorgevoerd worden.


De grote ommezwaai in het denken over begrotingsbeleid
Ten tijde van de financiële crisis was bezuinigen het devies. Tijdens de coronacrisis werd er juist meer uitgegeven. Hoe is het denken over begrotingsbeleid de afgelopen 10 jaar veranderd?

Enkele berekeningen op hoofdlijnen voor De Correspondent (‘Sander en de brug’)
Wij zijn door De Correspondent gevraagd om advies bij de cijfermatige onderbouwing van het boek ‘Sander en de brug’. Daarbij kwam de vraag op: wat zijn de budgettaire gevolgen van een belastingstelsel waarin alle vormen van inkomen gelijk worden behandeld.


Opinie in NRC: Stel in plaats van de kosten het kind centraal
Het kabinet ziet kinderopvang vooral als arbeidsmarktinstrument, en verliest zo het zicht op de kwaliteit, aldus David Bokhorst en Anton Hemerijck. Neem een voorbeeld aan Duitsland of Italië.

Nederland zou moeten experimenteren met publieke kinderopvang
Elk land in Europa heeft zijn eigen stelsel van kinderopvang. De modellen variëren van lokale en publiek gefinancierde stelsels tot aan de meer gecentraliseerde en geprivatiseerde stelsels, zoals dat in Nederland het geval is. Maar hoe goed doet Nederland het in vergelijking met andere landen?